Aktualności

Grupa Grimaud

logo grimaud

Stabilność marki CHOICE GENETICS gwarantuje obecność w ramach operującej globalnie GRUPY GRIMAUD, specjalizującej się w genetyce wielu gatunków zwierząt. Zaplecze naukowe i kapitałowe grupy zapewnia ciągły postęp genetyczny świń, w oparciu o najnowszą wiedzę naukową, zweryfikowaną na fermach hodowlanych całego świata.

Czytaj więcej

Wprowadzona na rynek w czwartym kwartale 2018 roku loszka CG36, to najnowsza generacja zwierząt Choice Genetics, która pod względem wielu cech funkcjonalnych, jak np. ilości sutków, wyznaczyła na świecie nowe standardy na rynku. CG36 przeszła również znaczące przemiany metaboliczne, które wpłynęły na zmianę podejścia do prowadzenia żywieniowego lochy. To z kolei ma kluczowe znaczenie dla jej plenności. 

Rynek, w tym zarówno hodowcy, jak i przemysł mięsny, wymusza na producentach genetyki, aby ukierunkowywać programy selekcyjne w kierunku uzyskiwania jak najbardziej chudego mięsa. Te oczekiwania coraz częściej formułowane są również w zakresie żeńskiego materiału genetycznego, w którym dotychczas nacisk kładziono na plenność gospodarczą loch. Nowej generacji locha CG36 odpowiada na te oczekiwania.

Do tej pory lochy genetyki Choice słynęły z takich parametrów jak wysoka masa urodzeniowa prosiąt, najniższy koszt wytworzenia prosięcia od urodzenia, do tuczu, wysoka mleczność i wytrzymałość, najdłuższa użytkowość rozpłodowa i właśnie plenność gospodarcza. Loszka CG36 dodatkowo prezentuje znacząco udoskonalone cechy tuczne i rzeźne. Dzięki odpowiedniemu programowi selekcyjnemu grubość słoniny grzbietowej u loszki CG36 udało się zredukować aż o 2,5 mm, co jest bardzo dobrym rezultatem. Grubość mięśnia LD zwiększono z kolei o 4 mm. Poprawie uległa średnia mięsność, która przy CG36 wynosi 59%.  

Zmiany w budowie lochy CG36 wpłynęły na jej zapotrzebowanie żywieniowe, które jest identyczne jak dla loch NAIMA (patrz Tabele). Dla hodowców najważniejszą informacją jest to, że wymienione przemiany metaboliczne wymuszają korekty w podejściu technicznym prowadzenia żywieniowego.

Zalecenia żywieniowe dla loch prośnych CG36.

Zalecenia żywieniowe dla loch prośnych Choice Genetics

 

Kondycja CG36, a kondycja NAIMA 2.0

W  zakresie  kondycyjnym  nowych loszek nastąpiła istotna zmiana. Do tej pory hodowcy wraz z doradcami genetycznymi skupiali uwagę na kontroli otłuszczenia loch NAIMA, by redukować jego nadmiar. Przy nowej generacji loch CG36 mamy do czynienia z sytuacją odwrotną. Wyzwaniem staje się budowanie zapasowego tłuszczu.

To budowanie odpowiednich rezerw energetycznych ma istotne znaczenie dla kariery reprodukcyjnej loch. Zwłaszcza chodzi o uzyskanie odpowiedniej grubości słoniny grzbietowej, a to wymaga precyzyjnej hodowli i programu żywieniowego.

Zalecenia żywieniowe dla loch karmiących Choice Genetics CG36 z przykładem fermowym

Zalecenia żywieniowe dla loch karmiących Choice Genetics

prosięta locha CG36 Choice Genetics

Loszka CG36: Żywienie w okresie wprowadzenia i kwarantanny

Nowa loszka CG36  powinna przybywać na fermę w wadze 110-120 kg, czyli 23-26 tygodniu życia. To w tym okresie locha ma najbardziej dojrzały układ immunologiczny i dobrą zawartość tłuszczu zapasowego, które umożliwiają łatwiejszą aklimatyzację w warunkach nowej flory bakteryjnej oraz specyficznej, patogennej flory wirusowej.

Celem na kwarantannie po przywozie loch powinno być ograniczenie rozwoju umięśnienia i budowanie zawartości tłuszczu. Chodzi o rozwój środowiska umożliwiającego wchłaniania się witamin A, D3 i E, odpowiedzialnych za rozród oraz witaminy K, uczestniczącej w procesach krzepliwości krwi. Ta ostatnia ma istotne znaczenie dla dobrego krzepnięcia krwi pępowinowej i nie skrwawiania się prosiąt po porodzie, które może powodować wtórną anemię. Ilość paszy w tym okresie życia loch to 2,2- 2,5 kg na dzień

W okresie synchronizacji rui (Regumate) zwiększamy ilość paszy o 0,5 kg/dzień, aby przygotować samicę do reprodukcji i prawidłowej owulacji.

Loszka CG36:  Żywienie w okresie krycia i ciąży [grubość  słoniny 13-15mm]

Na 4-2 dni przed kryciem, wskazany jest  „Flushing” od  3,5 - 4,5 kg / dzień. Locha pokaże wówczas dobry odruch tolerancji i dobrą ruję, jak również samą owulację.

Przez kolejne 40 dni po kryciu, aby uzyskać właściwy rozwój i wysoką jednorodność rodzących się prosiąt (wyrównanie zarodków), a w przypadku macior wieloródek, by odzyskać utracone zapasy tłuszczu, należy zwiększyć ilość paszy w wymiarze od 3 - 3,5 kg /szt./dzień, w zależności od stanu kondycji.

Po 40 dniach ciąży powinniśmy dokonać pomiaru grubości słoniny w punkcie P2 i skonsultować wynik z doradcą genetycznym Choice Genetics.

W okresie ciąży od 40-84 dnia kontrolujemy kondycję ciała loch, zmniejszając ilość podawanej paszy. Tym lochom, które odzyskały dobrą kondycję, zmniejszamy ilość paszy w większym stopniu, a tym, które jeszcze są w trakcie odbudowy, w mniejszym stopniu .

Aby uzyskać większą masę urodzeniową prosiąt, zaleca się zwiększyć poziom paszy w ostatnim trymestrze ciąży. W tym okresie ważne jest także by zaspokoić wymagania loch w zakresie białka i lizyny. 16g lizyny w okresie ostatnich 4 tygodni ciąży i 20g, w ostatnim tygodniu .

Trzy dni przed oproszeniem zmniejszmy powoli ilość paszy, ale do poziomu nie mniejszego niż 2,5 kg, na 2 dni przed oproszeniem. Minimalna zawartość tłuszczu w tym okresie w punkcie P2 to 15-16 mm, a maksymalna to 18-19 mm.

Podsumowanie

Systematyczne i dokładne pomiary grubości tłuszczu są niezwykle ważne. Z doświadczenia terenowego wynika, że system oceny kondycji BCS nie gwarantuje dokładnych wyników,  a przypadki niedoszacowania kondycji lochy są częste.

Przykład: dwie  lochy w ciąży z zawartością  17 mm grubości słoniny w punkcie P2. Ocena wzrokowa daje złudzenie, że locha po lewej stronie może mieć nawet 22mm

porównanie loch Choice Genetics

Locha, której wygląd wskazuje na grubość słoniny na poziomie 17-18 mm, w rzeczywistości może ją posiadać na poziomie nawet 11 mm. Wzrokowa ocena  fałszuje wynik dlatego, że to nie zapas tłuszczu wpływa na kształt przypominający „idealną kondycję”, tylko umięśnienie lochy. Ten zafałszowany obraz w konsekwencji może przynieść negatywny efekt w obszarze plenności.

Niedostateczna ilość tłuszczu i brak odpowiedniego środowiska dla sprawnej gospodarki hormonalnej odpowiadającej za jakość oraz ilość prosiąt, może doprowadzić do zredukowania plenności nawet o dwa prosięta.

 

Daniel Urbaniak

Doradca Żywieniowy i Genetyczny CHOICE

Czytaj również artykuł: Locha CG36 - loszka nowej generacji / klknij

Centrum Genetyczne
Smólniki Osieckie
62-613 Osiek Mały
tel. +48 504 047 349
tel. +48 504 047 577
e-mail: cpn@choice-genetics.com